Kurczak po chińsku



Już dawno nie było żadnych propozycji obiadowych, więc dziś pomysł na kurczaka. Tym razem jednak nie będzie to typowy dla mnie smażony lub pieczony filet, lecz danie po chińsku. 
Danie najlepiej przygotować w woku, ewentualnie głębokiej patelni (z takiej korzystałam), w ostateczności może być także duży rondel lub garnek.

 Do przygotowania użyłam:

Filet z piersi kurczaka
Mieszanka mrożonych warzyw po chińsku – oczywiście można także wszystkie składniki (papryka, kukurydza, pędy bambusa, marchew, seler) zakupić i posiekać osobno, tym razem jednak poszłam na łatwiznę
Kasza lub ryż
Odrobina oleju np. sezamowego
1-2 łyżki sosu sojowego
Łyżeczkę miodu
Przyprawy: curry (łyżeczka), pieprz, papryka słodka (łyżeczka)

Przygotowanie:

1. Kroimy kurczaka w kostkę lub w paski, nacieramy oliwą, miodem i przyprawami. Smażymy na patelni lub w woku na odrobinie oliwy aż kawałeczki będą zarumienione.

2. Gdy kurczak jest już podsmażony dodajemy warzywa oraz sos sojowy.

3. Całość dusimy pod przykryciem.

4. W międzyczasie gotujemy kaszę lub ryż. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy do dania na patelni. 

5. Wszystko dokładnie mieszamy.

6. Trzymamy wszystko pod przykryciem jeszcze chwilę i gotowe!

W zależności od ilości użytych przypraw danie będzie bardzo aromatyczne lub łagodne, tutaj wybór pozostawiam każdemu indywidualnie.
Smacznego!


Chcecie być na bieżąco z tym co dzieje się w mojej kuchni, siłowni i nie tylko? Zapraszam do obserwowania na Instagramie i Facebooku!

9 komentarzy:

  1. Mniam, chętnie wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie !

    fantasmagoriaxo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju dania z kurczakiem i warzywami, czy to po chińsku, czy w zupełnie innym wydaniu :) A to jest tak kolorowe, że aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. już dawno nie jadłam, jakoś zraziłam się do chińskich warzyw, ale u Ciebie wygląda to smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chińczyk z kaszą jaglaną, muszę wypróbować taką kombinację ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chińska kuchnia - zawsze chciałam jej spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny przepis prosty i zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie. Lubię takiego domowego chińczyka.

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!