Już dawno nie było żadnych propozycji obiadowych, więc dziś pomysł na kurczaka. Tym razem jednak nie będzie to typowy dla mnie smażony lub pieczony filet, lecz danie po chińsku.
Danie najlepiej przygotować w woku, ewentualnie głębokiej patelni (z takiej korzystałam), w ostateczności może być także duży rondel lub garnek.
Do przygotowania użyłam:
Filet z piersi kurczaka
Mieszanka mrożonych warzyw po chińsku – oczywiście można także wszystkie składniki (papryka, kukurydza, pędy bambusa, marchew, seler) zakupić i posiekać osobno, tym razem jednak poszłam na łatwiznę
Kasza lub ryż
Odrobina oleju np. sezamowego
1-2 łyżki sosu sojowego
Łyżeczkę miodu
1-2 łyżki sosu sojowego
Łyżeczkę miodu
Przyprawy: curry (łyżeczka), pieprz, papryka słodka (łyżeczka)
Przygotowanie:
1. Kroimy kurczaka w kostkę lub w paski, nacieramy oliwą, miodem i przyprawami. Smażymy na patelni lub w woku na odrobinie oliwy aż kawałeczki będą zarumienione.
2. Gdy kurczak jest już podsmażony dodajemy warzywa oraz sos sojowy.
3. Całość dusimy pod przykryciem.
4. W międzyczasie gotujemy kaszę lub ryż. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy do dania na patelni.
5. Wszystko dokładnie mieszamy.
6. Trzymamy wszystko pod przykryciem jeszcze chwilę i gotowe!
W zależności od ilości użytych przypraw danie będzie bardzo aromatyczne lub łagodne, tutaj wybór pozostawiam każdemu indywidualnie.
Smacznego!
Chcecie być na bieżąco z tym co dzieje się w mojej kuchni, siłowni i nie tylko? Zapraszam do obserwowania na Instagramie i Facebooku!
Chcecie być na bieżąco z tym co dzieje się w mojej kuchni, siłowni i nie tylko? Zapraszam do obserwowania na Instagramie i Facebooku!
Mniam, chętnie wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie !
OdpowiedzUsuńfantasmagoriaxo.blogspot.com
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju dania z kurczakiem i warzywami, czy to po chińsku, czy w zupełnie innym wydaniu :) A to jest tak kolorowe, że aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńjuż dawno nie jadłam, jakoś zraziłam się do chińskich warzyw, ale u Ciebie wygląda to smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńChińczyk z kaszą jaglaną, muszę wypróbować taką kombinację ;)
OdpowiedzUsuńChińska kuchnia - zawsze chciałam jej spróbować! :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis prosty i zdrowy :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Lubię takiego domowego chińczyka.
OdpowiedzUsuńDania na szybko są zawsze w cenie :)
Usuń