Faszerowana cukinia


Już dawno nie było żadnego przepisu na danie obiadowe, dlatego dziś dla urozmaicenia napiszę, jak szybko przygotować cukinię i to nie byle jaką, bo faszerowaną! To idealne, kompromisowe danie, jeśli każdy lubi co innego - mięso, warzywa, na ciepło lub na zimno - dla każdego coś dobrego.

Do przygotowania potrzebowałam:

- czterech średnich cukinii
- 400 g mięsa mielonego
- cebulę
- dwa ząbki czosnku
- pół papryki
- 300ml przecieru pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- zioła: oregano, bazylia, zioła prowansalskie
- odrobina oliwy z oliwek
- kilka plasterków żółtego sera

Przygotowanie:

1. Przekrajamy cukinie wzdłuż na pół i przy użyciu łyżki wydrążamy każdą.

2. Kroimy w drobną kostkę cebulę, czosnek i miąższ cukinii.

3. Smażymy składniki na oliwie.

4. Gdy cebula zeszkli się dodajemy pokrojoną paprykę oraz przecier.

5. Po kilku minutach dodajemy mięso.

6. Dusimy całość kilka minut do momentu aż mięso zetnie się.

7. Doprawiamy do smaku przyprawami i ziołami, mieszamy i przekładamy do wydrążonych połówek cukinii.

8. Posypujemy wszystko serem.

9. Zapiekamy całość ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Gotowe!

Cukinię można podawać z kaszą, ryżem lub pieczywem. 
Smacznego!

Chcecie być na bieżąco? Zapraszam do polubienia mojego profilu na:
Facebooku (TUTAJ)
oraz
Instagramie (TUTAJ)


4 komentarze:

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!