Tortilla ze szpinakiem i tuńczykiem


Jak w jednej porcji zbilansować odpowiednie ilości białka, węglowodanów złożonych oraz warzyw? Na pozór zadanie niekoniecznie niemożliwe, lecz czasochłonne. Nic bardziej mylnego! Oto przepis na tortillę ze szpinakiem i tuńczykiem - danie, które łączy w sobie wszystkie cenne składniki, a do tego jest ekspresowe w wykonaniu. Jest jednak jeden warunek - musicie lubić szpinak.

Do przygotowania 5 porcji potrzebowałam:

- 5 placów tortilli pełnoziarnistej
- 750 g szpinaku mrożonego
- 2 puszki tuńczyka
- kubek (330g) śmietany
- 4 ząbki czosnku
- pół cebuli
- odrobinę oliwy z oliwek
- zioła do smaku, np. świeża bazylia

Wykonanie jest proste i szybkie:

1. Kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie.

2. Dodajemy szpinak i dusimy przez 10 minut.

3. Całość mieszamy ze śmietaną i odsączonym tuńczykiem, doprawiamy do smaku (tuńczyk jest dość słony, więc nie radzę dosalać) i dusimy razem jeszcze przez kilka minut.

4. Przekładamy masę na placki tortilli, możemy dodać 2 plasterki sera żółtego, zawijamy i przypiekamy ruloniki z każdej strony na patelni aż będą rumiane.

Gotowe!

***

Jak widać danie nie wymaga dużo pracy, a jest smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno - na wynos. 

A jak Wy, lubicie szpinak, czy raczej unikacie go w swoim menu?

4 komentarze:

  1. Narobiłaś mi ochoty na tortille :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię tortille :) A szpinak uwielbiam, zwłaszcza z łososiem, może pospolicie i zwyczajnie, ale smakuje mi! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam tuńczyka i szpinak! koniecznie musze wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny przepis, jem tuńczyka praktycznie każdego dnia ale zawsze "na surowo" w sałatce, trzeba sobie odmienić wersją na ciepło:)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!