W ramach mojego "odwyku" od gotowych słodyczy wciąż szukam alternatyw dla słodkości ze sklepu (TUTAJ). Dziś przepis na ekspresowe placki musli. Są idealne o każdej porze dnia - na śniadanie, przekąskę lub kolację. Wszytko zależy od dodatków, z jakimi je zestawicie.
Do przygotowania potrzebowałam absolutnego minimum:
- jedno jajko
- 50g musli
Jeśli chcecie możecie stworzyć własną mieszankę płatków. Dzięki temu powstaje nieograniczona liczba możliwych kombinacji. Jeśli nie macie czasu, a ochota na słodkie jest nie do pokonania, spokojnie mona wykorzystać gotowe musli - oczywiście racjonalne pod względem składu.
Wykonanie zajmuje kilka minut:
1. Mieszamy dokładnie musli z jajkiem.
2. Formujemy małe placuszki i smażymy je na patelni teflonowej bez tłuszczu. Przy kompletnym braku innej możliwości mikrofalówka także pozwoli na przygotowanie placków. Te z patelni są jednak zdecydowanie smaczniejsze.
3. Smażymy kilka minut (w zależności od wielkości placków) aż zrumienią się z obu stron.
Gotowe!
Przygotowanie zajmuje kilka minut, więc placki z dodatkiem serka i owoców sprawdza się znakomicie nawet z rana na śniadanie. W nieco skromniejszej formie mogą pojawić się na podwieczorek.
Proste w wykonaniu i przede wszystkim zdrowe! Super wyszło! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Przekonałam się ostatnio do musli w wypiekach i innych potrawach ;)
OdpowiedzUsuńU mnie muesli to dobra odpowiedź na każdy głód - śniadanie, podwieczorek, a nawet kolację - wszystko zależy od formy.
UsuńU mnie się nie sprawdziły - nie wiem co zrobiłam źle, ale były mega twarde ;<
OdpowiedzUsuńO rety... Mi zwykle wychodzą aż zbyt miękkie jak na mój gust. Może następnym razem namocz nieco muesli, tzn. przed zmieszaniem z jajkiem zalej odrobiną ciepłej wody.
Usuń