Owsianka piernikowa


Dziś przepis na śniadanie z pogranicza codzienności i nadchodzących Świąt. Owsianka to mój śniadaniowy klasyk. Prezentowałam już wiele pomysłów na jej urozmaicenie TUTAJ i TUTAJ. Dziś pora na wariację świąteczną, czyli owsiankę piernikową.

Do przygotowania potrzebowałam:

- 50g płatków owsianych
- 250 ml mleka sojowego
- pół łyżeczki miodu
- łyżeczkę przyprawy do piernika lub mieszanki cynamonu i wanilii
- garść migdałów
- morele suszone

Płatki mieszamy z suchymi składnikami i gotujemy na mleku sojowym.

Dodajemy łyżeczkę miodu i mieszamy wszystko.

Na koniec dodajemy pokrojone morele oraz migdały.

Gotowe!

Macie jeszcze jakieś typowo świąteczne wersje codziennych posiłków?

4 komentarze:

  1. też mam swój przepis na owsiankę piernikową ale spokojnie jest zupełnie inna niż Twoja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A takiej piernikowej to nie jadłam, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piernikowa teraz chyba smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja z płatków owsianych robię sałatkę owocową, ale tego też będę musiał spróbować. Pozdrawiam
    Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!