Gofry bez mleka


W ramach noworocznego śniadania moja przyjaciółka przygotowała dla mnie przepyszne gofry. Specjalne ze względu na mnie tradycyjny przepis został zmodyfikowany. W ten sposób powstały genialne bezmleczne gofry. Nie byłabym sobą, gdybym nie podzieliła się z Wami przepisem na nie.

Do przygotowania potrzeba:

- 3 jajka
- 1,5 szklanki mleka sojowego lub wody mineralnej
- 7 łyżek oleju
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- łyżka ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Dodatki do ciasta:
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- garść suszonych jagód goji



Przygotowanie:

1. Mieszamy suche składniki w misce.

2. Dodajemy żółtka, olej i wodę (lub mleko sojowe).

3. W międzyczasie ubijania z białek sztywną pianę.

4. Delikatnie łączymy białka z resztą masy.

5. Przygotowaną masę pieczemy w gorfownicy.

6. Na gotowe gofry wyglądamy nasze ulubione dodatki. Ja wybrałam serek wiejski i mieszane owoce (truskawki, wiśnie, kiwi), zaś kolejnego dnia serek wiejski z bananami i wiórkami kokosowymi.

Gofry sprawdzają się zarówno jako śniadanie, jak i przekąska w ciągu dnia.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Świetne!
    Zapraszam do mnie!
    Ps. Świetny blog, musze częściej zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!