Niedawno przygotowałam dla Was cały zestaw deserów z
truskawkami (TUTAJ). Warto jednak wykorzystać sezon na te owoce i spróbować
nowego połączenia. Sałatka z kurczakiem i truskawkami to świetny pomysł na
lekki lunch, a także dobra okazja do eksperymentu w kuchni.
Do przygotowania jednej porcji potrzebowałam:
Garść liści sałaty
Garść rukoli
Pół pomidora
Kawałek (ok. 10 cm) ogórka
3 łyżki kukurydzy konserwowej
Pierś kurczaka (ok. 120g)
Szczypta papryki
Sól do smaku
6 dużych truskawek
Łyżkę oliwy z oliwek
Kilka liści świeżej bazylii
Przygotowanie:
1. Pierś kurczaka
kroimy w kostkę, doprawiamy szczyptą papryki i solą i smażymy bez tłuszczu na
patelni teflonowej.
2. W międzyczasie myjemy wszystkie warzywa i owoce.
3. Sałatę rwiemy na drobne części, a pozostałe składniki
kroimy na drobne kawałki.
4. Mieszamy sałatę z warzywami oraz truskawkami. Dodajemy
przestudzoną pierś kurczaka.
5. Wszystko skrapiamy oliwą i dodajemy porwane liście
bazylii.
Gotowe!
Taka sałatka w towarzystwie pieczywa świetnie sprawdzi się
jako letni lunch, także w lunchbox’ie!
Chcecie być na bieżąco?
Zapraszam Was do obserwowania za pośrednictwem
Instagrama TUTAJ
oraz
Facebooka TUTAJ
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!