Idealnym pomysłem na
przekąskę, zarówno w domu jak i na wynos, są batoniki musli. Są bardzo proste w
przygotowaniu. Z własnego doświadczenia poradzę Wam jedynie – nie przygotowujcie
dla siebie dużego zapasu. Są tak smaczne, że znikają w mgnieniu oka :)
Do przygotowania 10
batoników potrzebowałam:
250g płatków owsianych
70g pestek słonecznika
70g ziaren sezamu
50g siemienia lnianego
4 łyżki suszonej żurawiny
150g miodu płynnego
łyżkę oleju
Przygotowanie:
1. Wszystkie suche
składniki mieszamy w misce.
2. Dodajemy olej oraz
miód.
3. Całość dokładnie
mieszamy.
4. Wykładamy masę do prostokątnych
foremek. Można także upiec wszystko na jednej płaskiej blasze. Wtedy radzę
pokroić wszystko jeszcze przed upieczeniem formując batoniki. Batoniki wychodzą
bardzo kruche i łatwo je połamać przy krojeniu po upieczeniu.
5. Pieczemy w temperaturze
180 stopni przez około 20 minut.
Gotowe!
Cudownie wyglądają te batoniki .:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Wyglądają naprawdę dobrze! Większość problemów z tymi przepisami jest taka, że batoniki kleją się i rozpadają. Tutaj widzę, że osiągnęłaś naprawdę fajną konsystencję. Uwielbiam słodkości od rana, dlatego bardzo mi się podoba ten przepis.
OdpowiedzUsuńPiekłaś w foremkach? Ja kroję jak są jeszcze cieplutkie, ale one chyba tak mają, że się trochę muszą kruszyć. Twoje wyglądają idealnie.
OdpowiedzUsuńPiekłam w osobnych foremkach. Moje po upieczeniu wyszły ekstremalnie kruche, także krojenie po upieczeniu na pewno by mi nie wyszło.
Usuń