Uwielbiam słodkości, choć jednocześnie staram się racjonalnie podchodzić do ilości cukru w mojej diecie. Z tego powodu wciąż staram się tworzyć nowe przepisy na zdrowsze odpowiedniki tradycyjnych słodyczy. W ten sposób powstały kokosanki o obniżonej zawartości cukru. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają wielu składników, dzięki czemu możecie je przygotować w każdej chwili.
Składniki na 24 sztuki:
60g mąki kokosowej
25g ksylitolu
50g oleju kokosowego
2 jajka
Mąka i olej kokosowy nadają wspaniały, delikatny posmak, lecz jeśli lubicie bardziej intensywny aromat kokosa, możecie dodać jeszcze trochę wiórków kokosowych.
Przygotowanie:
1. Mieszamy mąkę i ksylitol w misce.
2. Dodajemy jajka oraz miękki olej kokosowy.
3. Zagniatamy ciasto aż do uformowania zgrabnego pakieciku.
4. Odczepiając po kawałku, formujemy kulki wielkości ok. 2 cm.
5. Układamy kulki na blasze.
6. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 20 min. Po kilku minutach pieczenia odwracamy przyrumienione kulki na drugą stronę. Po kilku minutach robimy to jeszcze raz, tak by kulki zarumieniły się równomiernie dookoła.
7. Dla łasuchów i amatorów czekolady - kokosanki po przygotowaniu można polać jeszcze kilkoma kroplami roztopionej czekolady.
7. Dla łasuchów i amatorów czekolady - kokosanki po przygotowaniu można polać jeszcze kilkoma kroplami roztopionej czekolady.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!