Wiosenny jadłospis 1800 kcal z przepisami - idealne menu na wiosnę!


Każda okazja jest dobra, by zadbać nieco o to, co ląduje na naszych talerzach. Dotychczasowe jadłospisy były idealne dla odchudzających się. 
Dziś mam dla Was propozycję o nieco wyższej kaloryczności. Może być ona świetną propozycją dla osób mniej aktywnych. W przypadku tych bardziej ruchliwych, nadal stanowi racjonalny plan utraty wagi, zapewniając jednocześnie sporo energii do ćwiczeń. 
Przy każdym dniu oraz posiłku znajdziecie orientacyjną wartość kaloryczną oraz link do przepisu. Wykonanie większości potraw nie nastręcza trudności i każda zapracowana osoba spokojnie da sobie z nimi radę.
Taki jadłospis może stanowić idealną bazę i inspirację do własnych działań w kuchni, dlatego zawsze podkreślam że głównym celem proponowanych przeze mnie zestawów jest podsuwanie Wam pomysłów i inspiracji do zdrowej diety. We wszystkim ważny jest zdrowy rozsądek, a obsesyjne odliczanie każdej kalorii wprowadza niepotrzebny element stresu.  Jadłospis to około 1800 kcal - kaloryczność może nieznacznie wahać się w zależności od gramatury użytych składników (np. kromka chleba raz ma 35g, a raz 38g).

W zależności od Waszych potrzeb i celu może to być za mało lub zbyt dużo. TUTAJ pisałam o tym, jak policzyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne. W razie potrzeb proporcje między posiłkami można oczywiście modyfikować tak, aby Wam pasowały.

Gotowy jadłospis nie zastąpi także konsultacji z dietetykiem i/lub lekarzem.

W najbliższym czasie zamierzam także przygotować dla Was jadłospisy w nieco bardziej skondensowanej formie, gotowej do wydruku - dajcie znać, czy interesuje Was taka opcja :)
Śniadanie – 460 kcal
Kanapki z serkiem wiejskim 
(3 kromki chleba, opakowanie serka wiejskiego 200g, pomidor, szczypiorek)




Drugie śniadanie – 185 kcal
Kasza jaglana z owocami 
(30g suchej kaszy, pół jabłka startego, łyżeczka orzechów włoskich)


Obiad – 562 kcal
Spaghetti pełnoziarniste 
(1 porcja – przepis TUTAJ)

Podwieczorek – 175 kcal
Wafle ryżowe z masłem orzechowym i bananem 
(2 grube wafle smarujemy masłem, układamy na wierzchu plasterki banana)

Kolacja – 413 kcal
Kanapki z tuńczykiem 
(2 kromki, puszka tuńczyka w oleju, pomidor)

Cały jadłospis ma około 1795 kcal.

3 komentarze:

  1. Istotne jest, aby zwracać baczną uwagę na jakość i rodzaj produktów, których używany do komponowania diety. Nie skupiajmy się tylko na liczeniu kalorii, ale także na odpowiednim rozkładzie B/W/T.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słuszna uwagą, odpowiednie proporcje i jakość produktów są równie ważne.

      Usuń
  2. Przy układaniu diety z pewnością przyda nam się myślenie krytyczne. Ciekawe jest, że w wielu przypadkach ogromną pomocą może okazać się pomoc psychologa i techniki manipulacji. Nie spowodują one, że sami schudniemy, ale na pewno pomogą w realizacji celu!

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!