Kuchnia włoska to zdecydowanie mój typ jeśli chodzi o gotowanie. Nie oznacza to jednak, że klasycznych przepisów nie można modyfikować. Tradycyjna parmigiana była dla mnie za mało sycąca i w ten sposób powstała zapiekanka na bazie tego kultowego dania.
Składniki:
Jeden bakłażan
100g kaszy jaglanej (masa suchej)
8 łyżek przecieru pomidorowego
2 łyżki czerwonego pesto
Jajko
2 łyżki śmietanki 30%
2 ząbki czosnku
2 szczypty suszonej bazylii
Garść liści świeżej bazylii
Kula sera mozzarella
3 łyżki tartego parmezanu
Przygotowanie:
1.
Gotujemy kaszę jaglaną.
2.
W międzyczasie kroimy umytego bakłażana na
plastry.
3.
Połowę ugotowanej kaszy rozkładamy w naczyniu
żaroodpornym.
4.
Mieszamy jajko ze śmietanką i rozgniecionym
czosnkiem, a następnie połową zalewamy wyłożoną kaszę.
5.
Układamy warstwę plastrów bakłażana.
6.
Mieszamy przecier pomidorowy z pesto i połową
polewamy warstwę z bakłażana, a następnie posypujemy szczyptą suszonej bazylii.
7.
Kroimy mozzarellę w pasy i połowę układamy jako
kolejna warstwa.
8.
Układamy drugie piętro w takiej samej kolejności
– pozostała połowa kaszy zalana śmietanką z jajkiem i czosnkiem, plastry bakłażana,
przecier pomidorowy z pesto i bazylią, mozzarella.
9.
Pieczemy całość w piekarniku nagrzanym do 180*C
przez około 20 minut.
10.
Przed podaniem posypujemy zapiekankę parmezanem
i świeżą bazylią.
Gotowe!
Chcecie być na bieżąco? Zapraszam po inspiracje na mój profil na Facebook'u TUTAJ oraz Instagramie TUTAJ.
Hej! Wygląda bardzo apetycznie :) Jak myślisz, czy śmietankę można zastąpić jogurtem naturalnym?
OdpowiedzUsuń