Faszerowana cukinia w stylu włoskim


Sezon na cukinię trwa - TUTAJ znajdziecie przepis na placki z cukinii, a TUTAJ na faszerowaną cukinię. Dziś mam dla Was propozycję bez mięsa, lecz sycącą wystarczająco, by mogła stanowić danie obiadowe.


Do przygotowania 2 porcji potrzebowałam:

dużą cukinię
dużego pomidora
garść świeżego oregano
ząbek czosnku
pół cebuli
szczyptę suszonej bazylii
sól i pieprz do smaki
300 ml przecieru pomidorowego
kawałek papryczki chilli (ok. 1,5cm)
6 plastrów mozzarelli
łyżkę oliwy z oliwek



Przygotowanie:

1. Cukinię wydrążamy. Miąższ kroimy w kostkę.

2. Na patelni podsmażamy na oliwie posiekany czosnek, cebulkę oraz papryczki.

3. Dodajemy przecier, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz bazylią. Podsmażamy kilka minut.

4. W wydrążonych cukiniach układamy warstwami: posiekany miąższ cukinii, mozzarellę, przygotowany sos, a następnie powtarzamy to aż do wypełnienia całej cukinii.


5. Na wierzchu układamy plastry pomidora, oregano oraz mozzarellę.

6. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180*C ok. 45-55 minut, do momentu aż ser na wierzchu będzie zapieczony.

Gotowe!

Cukinia świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami, które można przy okazji przygotować w piekarniku.


Smacznego!

Po więcej inspiracji zapraszam na Facebooka TUTAJ oraz Instagrama TUTAJ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 o zdrowszym odżywianiu i nie tylko... , Blogger