Jadłospis bezglutenowy z przepisami - menu bez glutenu


Otrzymuję od Was sporo próśb o jadłospis dla osób na diecie bez glutenu. Uważam, że jeśli nie mamy potwierdzonej alergii lub nietolerancji (informacje o różnicy między jednym i drugim znajdziecie TUTAJ) na konkretny składnik, wówczas dieta eliminacyjna nie jest najlepszym rozwiązaniem. Pamiętajcie także, że gotowy jadłospis nie zastąpi także konsultacji z dietetykiem i/lub lekarzem. 



Niemniej jednak, w przypadku prawdziwego problemu, dieta w wyłączeniem odpowiednich produktów to podstawowa metoda leczenia. Tak właśnie jest w celiakii. Z powodu obecnych w organizmie specyficznych przeciwciał (m. in. przeciwko endomysium, translutaminazie tkankowej oraz deamidowanej glidynie), spożycie produktów zawierających gluten wywołuje objawy choroby. 

Wracając do meritum, mam dziś dla Was przykładowy jadłospis bazujący na produktach bez glutenu. 

Śniadanie
Jaglanka z owocami
(pomysły na jaglanki znajdziecie TUTAJ)


Drugie śniadanie
Smoothie
(jedną w wielu propozycji znajdziecie TUTAJ)

Ciasteczka z amarantusem
(przepis TUTAJ)


Obiad
Krem z kalafiora
(przepis TUTAJ)

Fish and chips
(przepis TUTAJ)


Podwieczorek
Ciasto Snickers
(przepis TUTAJ)


Kolacja
Zapiekanka a la parmigiana
(przepis TUTAJ)


Po więcej inspiracji zapraszam na Facebooka TUTAJ oraz Instagrama TUTAJ.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!