Zapiekanka ze szpinakiem i cieciorką


Porządki w lodówce to świetna okazja do przygotowania zapiekanki. Ja dziś mam dla Was przepis na bardzo prostą zapiekankę ze szpinakiem, która dzięki dodatkowi ciecierzycy jest bogata w białko i bardzo sycąca.


Do przygotowania dużej formy (6-8 porcji) potrzebowałam:
puszkę ciecierzycy
2-3 garści liści szpinaku
2 ząbki czosnku
100 g twarogu sernikowego
3 jajka
sól i pieprz do smaku
garść pieczarek
150g makaronu (masa przed ugotowaniem)
5-6 plasterków sera żółtego



Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy. W międzyczasie kroimy pieczarki na plastry oraz mieszamy jajka z serem i rozgniecionym czosnkiem i przyprawami.

2. Gdy ugotowany makaron nieco przestygnie, układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami kolejno: makaron, ciecierzycę, szpinak, pieczarki, a następnie znów makaron, ciecierzycę, szpinak i pieczarki. 


3. Całość zalewamy masą serowo-jajeczną i przykrywamy serem żółtym.

4. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180*C przez około 45-55 minut (do czasu aż ser na wierzchu będzie przypieczony).

Gotowe!

Po więcej inspiracji w kuchni i nie tylko zapraszam Was na Facebook'a TUTAJ oraz Instagrama TUTAJ.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 o zdrowszym odżywianiu i nie tylko... , Blogger