Robi się coraz chłodniej, więc gorąca zupa to idealny posiłek. Dziś mam dla Was przepis na pikantny krem z dyni. Dzięki dodatkowi chilli rozgrzeje Was jeszcze mocniej!
Do przygotowania dużego garnka (7 porcji) potrzebowałam:
średnią dynię (pokrojoną, bez skóry) - 1000g miąższu
dużą marchewkę - 180g
cebulę - 200g
ząbek czosnku
2-3 małe papryczki chilli (w zależności od Waszych preferencji)
4-5 szklanek bulionu warzywnego (dla leniwych 1,5 l wody oraz dwie kostki rosołowe)
łyżka oliwy z oliwek
garść pieprzu ziołowego
łyżka ciemnego sosu sojowego
łyżka ciemnego sosu sojowego
Przygotowanie:
1. Pokrojoną dynię wrzucamy do garnka. Dorzucamy obraną i pokrojoną marchewkę oraz pokrojoną w kostkę cebulę i ząbek czosnku.
2. Dorzucamy chilli - tutaj wszystko zależy od Waszych preferencji. Ja biorę 3 małe papryczki, lecz jeśli nie wiecie jak ostre są papryczki, które macie, dorzućcie jedną lub dwie.
3. Zalewamy całość bulionem. Dodajemy oliwę oraz zioła.
4. Gotujemy całość aż wszystkie składniki będą miękkie, a część bulionu odparuje.
5. Przestudzoną zupę blendujemy na jednolity krem.
6. Podajemy z odrobiną jogurtu lub śmietany.
Gotowe!
Jedna porcja to jedynie 0,5 WW i 0,4 WBT
Jedna porcja to jedynie 0,5 WW i 0,4 WBT
Trzeba korzystać z kremów z dyni póki jeszcze są na bazarach dostępne.
OdpowiedzUsuń