Smalec z obniżoną zawartością cholesterolu - wegański smalec z fasoli


Dziś mam dla Was przepis na pastę do kanapek, która z powodzeniem może zastąpić tradycyjny smalec. Warto pamiętać, że zdrowsze wersja ma minimalną ilość cholesterolu, więc jest idealną opcją dla osób walczących między innymi z chorobami serca.


Do przygotowania jednego słoika potrzebowałam
puszkę białej fasoli
cebulę
pół jabłka
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 goździki
2-3 łyżki oleju lub oliwy
szczyptę pieprzu ziołowego
łyżkę sosu sojowego

Przygotowanie:

1. Pokrojone w kostkę jabłko oraz cebulę podsmażamy na oleju z przyprawami.

2. W międzyczasie blendujemy fasolę z puszki.

3. Gdy składniki na patelni zmiękną, łączymy je z fasolą, dodajemy sos sojowy i całość lekko blendujemy.

Gotowe! 


Pasta nie smakuje idealnie tak jak smalec, ale w przypadku problemów zdrowotnych może go z powodzeniem zastąpić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 o zdrowszym odżywianiu i nie tylko... , Blogger