Ryba w sosie śmietanowo-ziołowym


Bardzo lubię ryby, choć nie goszczą one często na moim stole. Za sprawą tego wyjątkowo prostego dania, ryby znów wróciły na stałe do mojego menu. Dziś mam dla Was przepis na rybę w sosie śmietanowo-ziołowym.


Do przygotowania 4-6 porcji potrzebowałam:

500g filetów z dorsza
duży kubek śmietany 18%
czubata łyżka mąki
łyżka przyprawy do ryb
szczypta soli
szczypta pieprzu
garść ulubionych ziół, np. oregano lub koperku


Przygotowanie:

1. Rybę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki, które następnie nacieramy przyprawą do ryb.

2. Śmietanę mieszamy dokładnie z mąką oraz przyprawami i ziołami aż powstaje jednolity sos.

3. Wkładamy rybę do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem, tak aby ją całkowicie przykryć.

4. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180*C - na ostatnie 15 minut pieczenia już bez przykrycia.

Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 o zdrowszym odżywianiu i nie tylko... , Blogger