Grillowane szparagi z serem haloumi

Okres wakacyjny nie sprzyja spędzaniu czasu w kuchni, dlatego mam dla Was bardzo prosty przepis, który pozwoli Wam wykorzystać zaoszczędzony czas na letni odpoczynek. Taka przekąska może być przygotowana zarówno w kuchni, jak i w plenerze.


Składniki dla 3 osób:

Pęczek szparagów (500g)
Kostka sera haloumi (200g)
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Świeże zioła, na przykład bazylia


Przygotowanie:

1. Myjemy szparagi, możemy je następnie przekroić na pół.

2. Rozgrzewamy patelnię grillową lub grilla, układamy szparagi na ruszcie i skrapiamy oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

3. W międzyczasie kroimy ser na plastry.

4. Gdy jedna strona szparagów będzie już zrumienionia, przewracamy szparagi na drugą stronę oraz dokładamy plastry sera.

5. Po kilku minutach, gdy ser zmięknie, lecz nie zacznie się jeszcze roztopić, zdejmujemy wszystko z rusztu.

6. Podajemy ze świeżymi ziołami, na przykład z bazylią.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 o zdrowszym odżywianiu i nie tylko... , Blogger