Łosoś w białym winie


Dziś przygotowałam przepis, który sprawdzi się idealnie zarówno na codzienny obiad jak i uroczystą kolację. Co istotne, przygotowanie łososia w białym winie nie wymaga zbyt wiele czasu i wysiłku.

Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebowałam:

2 kawałki łososia
100 ml białego wina
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
świeże oregano
cytryna
2 łyżki jogurtu
pół łyżeczki musztardy
łyżka kaparów


Przygotowanie:

1. Myjemy z następnie nacieramy łososia solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą z oliwek i przekładamy na patelnię (najlepiej grillową).

2. Zalewamy całość białym winem i grillujemy z obu stron.

3. W międzyczasie mieszamy składniki na sos: jogurt, musztardę oraz kapary, sok z ćwiartki cytryny.

4. Gdy łosoś będzie już przypieczony po obu stronach przekładamy go na talerz.


5. Do sosu dodajemy wywar z białego wina, całość mieszamy dokładnie.

6. Skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy sosem.

7. Podajemy z kaszą i rukolą.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tutaj to już zależy od nas samych, czy akurat lubimy dodawać alkohol do naszych dań. Jeśli chodzi o dania z łososia to ja sobie zachwalam to z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/salatka-makaronowa-z-wedzonym-lososiem-papryka-marchewka-i-oliwkami/ i jak dla mnie jest ono bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!