Łosoś w białym winie


Dziś przygotowałam przepis, który sprawdzi się idealnie zarówno na codzienny obiad jak i uroczystą kolację. Co istotne, przygotowanie łososia w białym winie nie wymaga zbyt wiele czasu i wysiłku.


Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebowałam:

2 kawałki (dzwonki) łososia
100 ml białego wina
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
świeże oregano
cytryna
2 łyżki jogurtu
pół łyżeczki musztardy
łyżka kaparów


Przygotowanie:

1. Myjemy z następnie nacieramy łososia solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą z oliwek i przekładamy na patelnię (najlepiej grillową).

2. Zalewamy całość białym winem i grillujemy z obu stron.

3. W międzyczasie mieszamy składniki na sos: jogurt, musztardę oraz kapary, sok z ćwiartki cytryny.

4. Gdy łosoś będzie już przypieczony po obu stronach przekładamy go na talerz.


5. Do sosu dodajemy wywar z białego wina, całość mieszamy dokładnie.

6. Skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy sosem.

7. Podajemy z kaszą i rukolą.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 o zdrowszym odżywianiu i nie tylko... , Blogger