Warsztaty z gwiazdami - edycja - Taniec z gwiazdami - dużo fit przepisów i relacja



Ci z Was, którzy obserwują moje profile na Facebook'u i Instagramie z pewnością na bieżąco mieli okazję zobaczyć zdjęcia i filmy z Warsztatów z gwiazdami, w których niedawno brałam udział. Jeśli jednak kogoś ominęły smakowite kadry oraz pełne energii choreografie, nic straconego. Dziś parę słów o Warsztatach i masa fit-przepisów, które wykorzystywaliśmy.


To już kolejna, jedenasta edycja, spotkania mającego na celu wymianę doświadczeń, głównie kulinarnych. Jak zwykle organizatorzy, czyli Allaboutlife.pl oraz Portalgwiazd.pl spisali się na medal. Wszystko było dopięte na ostatni guzik, a przygotowany program zachwycał różnorodnością. Warsztaty odbyły się w restauracji Fat Buddha. Odwiedziłam to miejsce po raz pierwszy, ale z pewnością nie ostatni. Klimatyczne wnętrze i wspaniała obsługa to coś, to zdecydowanie wyróżnia ten punkt na restauracyjnej mapie Warszawy.


Warsztaty zostały poprowadzone przez znanych szerszej publiczności głównie z Tańca z gwiazdami - Ewę Szabatin i Rafała Maseraka. Pomimo wysoko postawionej poprzeczki, udało im się nie tylko zagonić nas do gotowania, ale też namówić do wspólnych tańców. Po krótkim wstępie i prezentacji koreańskich kosmetyków Shangpree przystąpiliśmy do części właściwej, czyli przygotowania zdrowych potraw. Wszystkie przepisy zostały stworzone przez Ewę, która poza karierą taneczną prowadzi bloga Fit Fashion Freak. Efekty naszych działań możecie zobaczyć poniżej...

Deser z musem truskawkowym i masłem orzechowym

1 szklanka płatków owsianych bez gotowania ( ESKA )
- 1 i 1⁄2 szklanki ( napój ryżowy kokosowy Eko Wital )
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki syropu klonowego ( Eko Wital )
- 1 laska wanilii
- 1⁄2 łyżeczki cynamonu
- mus z truskawek ( Hortex )
- wiśnie mrożone ( Hortex )
- do ozdobienia czekolada ( Eko Wital ) i płatki migdałów

Do większej miski wrzucamy : płatki owsiane, mleko ryżowe, chia, syrop klonowy, wanilię,
cynamon. Mieszamy delikatnie i odstawiamy na 10 – 15 min. Nakładamy naprzemiennie z
dżemem do słoika. Ozdabiamy mrożonymi wiśniami, posypujemy pokruszoną czekoladą
wegańską Eko Wital i płatkami migdałów

Mus z truskawek
- 2 szklanki mrożonych truskawek ( Hortex )
- 1 łyżka syropu klonowego ( Eko Wital )
- 3 łyżki chia

Wrzucamy truskawki I syrop klonowy do blendera I miksujemy. Przekładamy do słoika, dodajemy

chia. Odstawiamy na 10 min.


Chłodnik z awokado


- 1 duży ogórek
- 1 dojrzałe awokado
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki kefiru ( Krasnystaw )
- 1/2 szklanki maślanki ( Krasnystaw )
- 1 mały jogurt naturalny ( Krasnystaw )
- koperek i mięta do smaku
- sól himalajska i świeży pieprz do smaku

Obieram ogórka, kroję na pół i wyjmuję pestki, obieram awokado, siekam koperek i miętę.
Wrzucam wszystko do blendera. Dodaję czosnek, sok z cytryny, pieprz i sól. Blenduję. Na

koniec dodaję, jogurt, kefir i maślankę. Ozdabiam kawałkami ogórka z koperkiem.


Hummus z suszonymi pomidorami


Do przygotowania hummusu są potrzebne:
- 1 słoik cieciorki eko
- 1 łyżeczka podsmażonego czosnku (może być surowy)
- 1 łyżka tahini ( pasta sezamowa PLANTA FOOD )
- pieprz i sól do smaku
- 2 łyżki suszonych pomidorów
- 1⁄4 szklanki oliwy z suszonych pomidorów
- 1⁄4 szklanki wody
- sok z 1⁄2 cytryny
- 1⁄2 łyżeczki masła klarowanego ( EKO WITAL )
- marchewka, seler naciowy, papryka, ogórek zielony

Czosnek podsmaż na oleju kokosowym lub maśle klarowanym. Wszystkie składniki wrzuć do blendera. Do miseczki przełóż gotowy hummus i gotowe. Hummus z suszonych pomidorów świetnie smakuje z surowymi warzywami (marchewka, seler naciowy, papryka, ogórek zielony).


Naleśniki z mąki ryżowej i gryczanej

Do przygotowania naleśników będą potrzebne:
- 2 szklanki mąki ryżowej oraz gryczanej ( ESKA )
- 2 jajka bio
- 1 szklanka mleka ryżowego ( Eko Wital )
- 1 szklanka wody - może być gazowana
- szczypta soli himalajskiej
- 1 łyżka cukru kokosowego lub miód
- 1 łyżeczka masła klarowanego (Eko Wital)
- owoce mrożone ( Hortex np. maliny, truskawki, jagody)
- syrop klonowy ( Eko Wital )
- 1 łyżka masła orzechowego ( PLANTA FOOD )
- jogurt naturalny ( Krasnystaw )

Do miski przesypuję mąkę. Do mąki dodaję szczyptę soli, łyżkę cukru lub miodu oraz szklankę mleka i szklankę wody. Jajka po kolei wbijamy do mąki. Całość miksuję mikserem na gładkie ciasto.
Nagrzewamy patelnię, daję 1 łyżeczkę masła klarowanego i wylewam porcje ciasta. Smażę na złoto z obu stron. Smaruję odrobiną masła orzechowego. Podaję ze świeżymi owocami, syropem klonowym i jogurtem zamiast śmietany.


Napój z kiwi


- lód
- schłodzony sok jabłkowy z imbirem (Oryginalny Sok)
- 2 łyżeczki cukru kokosowego
- 1 kiwi
- 1⁄4 limonki
- 1 łyżka soku z limonki ( Oryginalny Sok )

Sparz limonki i obierz kiwi. Pokrój kiwi w kostkę. Pokrój limonki na mniejsze kawałki - zostaw skórkę. Przełóż limonki i kiwi do szklanek. Rozgnieć owoce moździerzem. Dodaj resztę składników drinka i wymieszaj.


Lody z owocami

-mały ananas
-3-5 pacek lodów „u Lodziarzy” smaki do wyboru: śmietanka, truskawka, czekolada, słony
karmel, cytryna z ogórkiem i bazylią, jogurt z malinami, mascarpone z owocami leśnymi, brzoskwinia
-owoce mrożone egzotyczne ( Hortex )
-kwiaty jadalne do ozdoby

Kroję ananasa na pół razem z koroną (zieloną częścią),
nakładam 3-5 pacek owocowo warzywnych smaków lodów.
Dodaję mrożone owoce oraz kwiaty jadalne do ozdoby.
Do tworzenia lodów „U Lodziarzy” wykorzystywane są naturalne surowce.
Jeśli owoce lub warzywa - to wyłącznie świeże i nieprzetworzone. Jeżeli czekolada - to tylko ta najlepsza - belgijska. W efekcie powstały lody, które zaskakują swoją niecodzienną kompozycją smaku.
Lodziarnie oferują lody serwowane na "packi".


Do przygotowania tych pyszności wykorzystaliśmy produkty: 
Hortex
Plantafood
Krasnystaw
Oryginalny sok
Wytwórnia Lodów Polskich "u Lodziarzy"
EkoWital
ESKA

 Gdy już napełniliśmy brzuchy tymi pysznościami nadszedł czas, aby się nieco poruszać. Ewa i Rafał przygotowali dla nas świetną choreografię, którą wspólnie ćwiczyliśmy na parkiecie. Co to była za energia! Jak wiecie, każda forma tańca to dla mnie ogromna atrakcja, więc połączenie gotowania i tańca idealnie wpasowało się w mój gust.

Po wszystkim mogliśmy nieco odpocząć na kanapie. Tak się składa, że Rosanero przygotowało dla nas także prezentację mebli. Co więcej jedna z uczestniczek mogła wygrać nieco dłuższy odpoczynek w Pałacu Pacółtowo.

Jak wiecie, to nie pierwsze warsztaty z gwiazdami, w których brałam udział, lecz te zdecydowanie przerosły moje najśmielsze oczekiwania! Było super!

Więcej relacji na bieżąco znajdziecie na Facebook'u i Instagramie. Zapraszam serdecznie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 o zdrowszym odżywianiu i nie tylko... , Blogger