Frytki z batatów


Dziś mam dla Was prosty przepis na dodatek, który sprawdzi się do niemal każdego obiadu. Frytki z batatów skradły moje podniebie, a jako że są bardzo proste w przygotowaniu stanowią częstą alternatywę dla kaszy czy ryżu do obiadu.


Do przygotowania blachy potrzebowałam:
dużego batata (wg wagi ten ważył ok. 400 g)
odrobina oliwy
sól i pieprz
szczypta czosnku granulowanego (lub zamiast zwykłej oliwy - oliwa czosnkowa)
szczypta papryki mielonej



Przygotowanie:

1. Bataty dokładnie myjemy i obieramy.



2. Obranego batata kroimy w słupki.

3. Układamy całość na blasze i skrapiamy oliwą.
* żeby frytki były lekko podsmażone, ale nie pływające w tłuszczu używać dozownika w sprayu


4. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
* jeśli chcecie, aby frytki były bardziej chrupiące można je bardzo delikatnie posypać szczyptą mąki

5. Pieczemy przez 40-45 min w temperaturze 150*C.
*żeby nie tracić czasu i prądu, zwykle w piekarniku przygotowuje kilka potraw jednocześnie


Gotowe!

Frytki świetnie smakują saute, a także z ketchupem lub sosem śmietanowo-ziołowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 o zdrowszym odżywianiu i nie tylko... , Blogger