Łosoś w ziołach


Ostatnio na moim talerzu często pojawiają się ryby. Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty przepis na pieczonego łososia.



Do przygotowania potrzebowałam:
łosoś (filet lub dzwonka) - ilość porcji w zależności od Waszych potrzeb - ja użyłam 4
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
1 papryczkę chilli (w razie braku można wykorzystać oliwę z chilli)
natkę pietruszki
sok w pół cytryny
odrobina oliwy z oliwek


Przygotowanie:

1. Łososia dokładnie myjemy i kroimy na porcje.

2. Każdy kawałek nacieramy solą i pieprzem oraz skrapiamy kilkoma kroplami oliwy.

3. Następnie dodajemy także posiekaną pietruszkę, rozgnieciony lub drobno pokrojony czosnek oraz chilli oraz skrapiamy sokiem z cytryny.

4. * Jeśli jesteście w stanie wcześniej zaplanować posiłek, najlepiej wykonać powyższe czynności wieczorem i tak przygotowanego łososia na noc w lodówce. W razie braku czasu tak przygotowana ryba wędruje prosto do piekarnika.

5. Pieczemy ok 40-45 minut w temp. 150*C.
*żeby nie tracić czasu i prądu, zwykle w piekarniku przygotowuje kilka potraw jednocześnie

Gotowe!

Tak przygotowany łosoś świetnie komponuje się na przykład w frytkami z batatów.
Jeśli wolicie mniej pikantną wersję - przepis znajdziecie TUTAJ.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 o zdrowszym odżywianiu i nie tylko... , Blogger