Makaron z krewetkami i szparagami - obiad w 15 minut


Ostatnio krewetki często stanowią dodatek do moich ekspresowych makaronów. Wynika to głównie z tego, że przed przygotowaniem nie muszę ich wcześniej rozmrażać, tak jak to muszę robić z mięsem. Dzisiaj mam dla Was pomysł na kolejną niesamowicie prostą wariację na ten temat.



Do przygotowania 2 porcji potrzebowałam:
makaron spaghetti (porcja zależy od Waszego apetytu, ja zwykle przeznaczam 100g suchego na głowę)
2 duże garści mrożonych krewetek
6 łodyg szparagów
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy (można także po prostu wykorzystać oliwę czosnkową - przepis TUTAJ)
papryczkę chilli
łyżka startego parmezanu
garść pomidorków koktajlowych
sól i pieprz do smaku


1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu.

2. W międzyczasie na patelnię wrzucamy krewetki oraz pokrojoną drobno papryczkę i czosnek. 

3. Dodajemy oliwę oraz pokrojone na kawałki szparagi, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

4. Podsmażamy na największej mocy tak, aby krewetki rozmroziły się i powstały w ten sposób sos nieco odparował. Zajmuje to ok. 10-15 minut, czyli tyle ile będzie gotował się makaron.

5. Gdy makaron gotuje się dodajemy do niego krewetki i sos. 

6. Dodajemy pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki. Całość posypujemy parmezanem.

Gotowe!

Lubie takie ekspresowe przepisy?

Po więcej codziennych inspiracji oczywiście zapraszam na profil na Facebooku i Instagramie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!

Copyright © 2014 o zdrowszym odżywianiu i nie tylko... , Blogger