Doskonale wiecie, że staram się upraszczać życie najbardziej jak to możliwe. Tak samo jest też w kuchni. W związku z tym często przygotowuje za jednym zamachem danie, które wystarczy na kilka dni i będzie zawierało wszystkie składniki, tak żebym nie musiała się już martwić o dodatki. Jednym z takich dań jest pieczony schab. Wystarczy go odpowiednio doprawić, a piekarnik zrobi za Was resztę.
Do przygotowania potrzebowałam:
kawałek schabu bez kości (wielkość zależy od Waszych potrzeb)
czosnek
przecier pomidorowy
oregano i cząber
suszona cebula
marchewka
2 łyżki maggi
łyżka oliwy
ziemniaczki
łyżka suszonej papryki
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Schab nacinam mniej więcej co 1,5 cm.
2. W powstałe nacięcia wkładam pokrojony w kostkę lub rozgnieciony czosnek.
3. Całość doprawiam świeżym oregano oraz pieprzem, dodaje także 2 łyżki maggi oraz oliwę.
4. Mięso najlepiej zostawić na noc w lodówce zamarynowane w ten sposób (oczywiście w razie braku czasu pomijam ten etap).
5. Przed pieczeniem skrajam marchewkę na plasterki. Wkładam je w nacięcia w mięsie.
6. Staram się maksymalnie oszczędzać czas, dlatego obieram ziemniaki i kroję je na ćwiartki.
7. Układam ziemniaczki w naczyniu żaroodpornym wokół mięsa.
8. Całość polewam przecierem pomidorowym, suszoną papryką oraz cebulą, dodaję także cząber.
9. Piekę tak przygotowany zestaw w piekarniku nagrzanym do 170*C przez około 50 minut (z termoobiegiem).
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!