Sezon na szparagi jeszcze trwa, więc trzeba korzystać. Z tego względu podrzucam pomysł na prosty w wykonaniu, ale efektowny dodatek do każdego posiłku. Może sprawdzić się zarówno na leniwe śniadanie, jak i szybki obiad lub kolację. Kto z Was jeszcze nie próbował szparagowych zawijasów?
Do przygotowania blachy potrzebowałam:
pęczek szparagów (250g)
100g szynki parmeńskiej
kilka plasterków żółtego sera
oliwę smakową - ja użyłam oliwy z chilli
sólo i pieprz
Przygotowanie:
1. Szparagi myjemy i układamy równo obok siebie. Przygotowujemy tyle plasterków sera i szynki, ile mamy pędów szparagów.
*Jeśli szparagi wygrają możemy równocześnie zapiec pozostałą część saute
2. Owijamy pędy najpierw serem - ja dla ułatwienia przekroiłam plasterki sera po przekątnej.
3. Następnie owijamy szynką.
4. Układamy wszystko na papierze do pieczenia i skrapiamy odrobiną oliwy.
5. Doprawiamy solą i pieprzem.
*Szynka parmeńska jest tak słona, że ja rezygnuję z soli.
6. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez kwadrans.
7. Gdy wszystko będzie zrumienione, wyjmujemy szparagi. Świetnie komponują się z jajkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!