Sezon na śliwki w pełni, więc nie mogło obyć się bez przepisu na proste ciacho ze śliwkami. Ostatnio sporo eksperymentuję w kuchni, dlatego tym razem postawiłam na wersję bez dodatku cukru.
Składniki
300g mąki pełnoziarnistej
100g ksylitolu
250g (kostka) masła
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże lub 2 małe jajka
5-6 dużych kwaśnych śliwek
Przygotowanie
1. Mieszamy suche składniki ciasta, a następnie dodajemy jajko i miękkie masło.
2. Całość zagniatamy i wkładamy do zamrażalnika na około 30 min.
3. Dzielimy schłodzone ciasto na dwie części. 2/3 ciasta wykładamy nasmarowaną masłem okrągłą blachę.
4. Umyte śliwki kroimy na ósemki i wykładamy je na ciasto. Jeśli wolicie słodsze ciasto możecie posypać śliwki dodatkową porcją ksylitolu.
5. Pozostałą 1/3 ciasta kroimy na paski grubości około 1 cm i układamy na śliwkach w kratkę.
6. Pieczemy w temperaturze 175*C przez 40-45 minut.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!