Kruche ciasto ze śliwkami bez dodatku cukru


Sezon na śliwki w pełni, więc nie mogło obyć się bez przepisu na proste ciacho ze śliwkami. Ostatnio sporo eksperymentuję w kuchni, dlatego tym razem postawiłam na wersję bez dodatku cukru.



Składniki
300g mąki pełnoziarnistej
100g ksylitolu
250g (kostka) masła
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże lub 2 małe jajka
5-6 dużych kwaśnych śliwek


Przygotowanie

1. Mieszamy suche składniki ciasta, a następnie dodajemy jajko i miękkie masło.

2. Całość zagniatamy i wkładamy do zamrażalnika na około 30 min.

3. Dzielimy schłodzone ciasto na dwie części. 2/3 ciasta wykładamy nasmarowaną masłem okrągłą blachę. 

4. Umyte śliwki kroimy na ósemki i wykładamy je na ciasto. Jeśli wolicie słodsze ciasto możecie posypać śliwki dodatkową porcją ksylitolu.

5. Pozostałą 1/3 ciasta kroimy na paski grubości około 1 cm i układamy na śliwkach w kratkę.

6. Pieczemy w temperaturze 175*C przez 40-45 minut. 

Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!