Dziś mam dla Was przepis na pyszne naleśniki idealne zarówno na obiad, śniadanie, jak i w formie przekąski.
Składniki
Ciasto naleśnikowe
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
pół szklanki mleka
pół szklanki wody
2 jajka
2 łyżki oleju
odrobina soli
Nadzienie
100g twarogu półtłustego
100g serka homogenizowanego waniliowego
ulubione owoce, na przykład borówki, truskawki
Przygotowanie
1. Składniki na ciasto wrzucamy do jednej dużej miski i mieszamy mikserem na gładką masę.
2. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Najlepszym sposobem na to, aby tłuszczu było nie za dużo i nie za mało, jest skropienie patelni, a następnie przetarcie jej delikatnie ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
3. Smażymy naleśniki z obu stron aż się zrumienią.
4. Mieszamy twaróg z serkiem homogenizowanym i nakładamy do środka każdego placka nakładamy łyżkę-półtorej.
5. Dorzucamy ulubione owoce i zawijamy.
Smacznego!
Z podanej ilości wyszło mi 5 dużych i 6 małych naleśników - dla oszczędności czasu smażyłam je na dwóch różnych patelniach jednocześnie.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!