Zielone ciasto ze szpinakiem


Witajcie! Dzisiaj mam dla Was przepis na efektowne zielone ciasto. Jest bardzo proste w przygotowaniu i z pewnością przykuje uwagę gości.



Składniki

Ciasto
1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 duże (lub 3 małe) jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g liści świeżego szpinaku

Krem
200g serka mascarpone
200g twarogu sernikowego mielonego
opakowanie cukru waniliowego (lub 3 łyżki cukru pudru i łyżeczka wanilii)
łyżka soku z cytryny


Przygotowanie:

1. Szpinak zagrzać w garnku do momentu aż straci objętość, a następnie zblendować.

2. Suche składniki na ciasto wymieszać w misce, następnie dodać jajka i olej. Utrzeć na gładką masę.

3. Dodać przestudzony szpinak i całość dokładnie wymieszać.

4. Masę przelewany do okrągłej formy do pieczenia nasmarowanej tłuszczem i pieczemy w temperaturze 180*C przez ok. 45 minut. 


5. W międzyczasie mieszamy składniki na masę przy pomocy łyżki lub na wolnych obrotach miksera. 

6. Gdy ciasto będzie już upieczone i przestudzone, kroimy je na 2 plastry. Zwykle ciasto w czasie pieczenia robi się lekko brązowe. Jeśli zależy Wam na intensywnie zielonej barwie wystarczy odkroić brzegi i wierzch ciasta ostrym nożem.

7. Przekładamy ciasto kremem i dekorujemy ulubionymi owocami sezonowymi.

Gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!