Kanapki Caprese


Idzie jesień, więc staram się już przywoływać lato przynajmniej na talerzu. Jeśli lubicie sałatkę Caprese, z pewnością spodoba Wam się pomysł zaadaptowania jej na kanapki. Dzięki temu można cieszyć się jej smakiem w ramach każdego posiłku.
Poza tym połączenie oliwy z pomidorami, bazylią i mozzarellą wspomaga wchłanianie z nich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E i K. 


Do jednej porcji potrzebowałam:

grahamkę (lub inną pełnoziarnistą bułkę)
pół pomidora
pół kuli sera mozzarella
kilka listków świeżej bazylii
oliwa z oliwek (łyżeczka)

Przygotowanie:

1. Pomidory i bazylię myjemy.

2. Kroimy mozzarellę oraz pomidory na plastry.

3. Na przekrojonej na pół bułce układamy plastry mozzarelli i i pomidorów.

4. Doprawiamy odrobiną solą i pieprzu. Ozdabiamy liśćmi świeżej bazylii.

5. Na koniec polewamy całość oliwą.

Gotowe!

Porcja to 4,2 WW i 2,5 WBT.

Dajcie znać, czy takie proste pomysły w kuchni też Wam się podobają. 

Oczywiście, jeśli wolicie klasyczną sałatkę, takie inspiracje znajdziecie także na Instagramie i Facebooku.
Zapraszam!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!