Krucha szarlotka bez dodatku cukru

 

 Niedawno podrzuciłam Wam mój przepis na proste ciasto bez cukru. Pora na wersję z jabłkami, nadal w jesiennym klimacie.



Składniki

400g mąki pełnoziarnistej (ja wybrałam mąkę pełnoziarnistą pszenną, typ 2000)
100g erytrolu
200g masła
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
3 duże jabłka
łyżeczka cynamonu


Przygotowanie

1. Mieszamy suche składniki ciasta, a następnie dodajemy jajko i miękkie masło.

2. Całość zagniatamy i wkładamy do zamrażalnika na około 30 min.

3. Dzielimy schłodzone ciasto na dwie części. 2/3 ciasta wykładamy nasmarowaną masłem prostokątną blachę (wymiarów około 25x30 cm)

4. Umyte jabłka obieramy, ścieramy na tarce z grubymi oczkami lub kroimy w drobną kostkę i wykładamy je na ciasto. Posypujemy jabłka odrobiną cynamonu. Jeśli wolicie słodsze ciasto lub wybraliście kwaśną odmianę jabłek, możecie posypać je dodatkową porcją erytrolu.

5. Pozostałą 1/3 ciasta kroimy na paski grubości około 1 cm i układamy na jabłkach w kratkę.

6. Pieczemy w temperaturze 175*C przez 45-60 minut. 

Gotowe!



Z blachy otrzymujemy 12 kawałków. 

4 komentarze:

  1. Witam:) blacha jakich wymiarów powinna być użyta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 25x30 cm. Dodałam wymiary w przepisie, pozdrawiam!

      Usuń
  2. I mąka pełnoziarnista, ale jaka ?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 2000. Dorzuciłam tę informację w przepisie :)

      Usuń

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!