Składniki
300g mąki pełnoziarnistej (ja wybrałam mąkę pełnoziarnistą pszenną, typ 2000)
100g ksylitolu
250g (kostka) masła
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże lub 2 małe jajka
3 duże jabłka
łyżeczka cynamonu
łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
1. Mieszamy suche składniki ciasta, a następnie dodajemy jajko i miękkie masło.
2. Całość zagniatamy i wkładamy do zamrażalnika na około 30 min.
3. Dzielimy schłodzone ciasto na dwie części. 2/3 ciasta wykładamy nasmarowaną masłem prostokątną blachę (wymiarów około 25x30 cm).
4. Umyte jabłka obieramy, ścieramy na tarce z grubymi oczkami lub kroimy w drobną kostkę i wykładamy je na ciasto. Posypujemy jabłka odrobiną cynamonu. Jeśli wolicie słodsze ciasto lub wybraliście kwaśną odmianę jabłek, możecie posypać je dodatkową porcją ksylitolu.
5. Pozostałą 1/3 ciasta kroimy na paski grubości około 1 cm i układamy na jabłkach w kratkę.
6. Pieczemy w temperaturze 175*C przez 40-45 minut.
Witam:) blacha jakich wymiarów powinna być użyta?
OdpowiedzUsuńOkoło 25x30 cm. Dodałam wymiary w przepisie, pozdrawiam!
UsuńI mąka pełnoziarnista, ale jaka ?;)
OdpowiedzUsuńJa użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 2000. Dorzuciłam tę informację w przepisie :)
Usuń