Szynka w sosie pieczarkowym


Mam dziś dla Was niesamowicie prosty przepis na szybki obiad w jesiennym klimacie. Zawiera jedynie 5 głównych składników!
Do przygotowania 4 porcji potrzebowałam:

500g mięsa z szynki wieprzowej
500g pieczarek
180 jogurtu naturalnego (mały kubeczek)
2,5 łyżki sosu sojowego
2 garści natki pietruszki (świeżej lub suszonej)
sól i pieprz do smaku (sos sojowy jest wystarczająco słony, więc można z powodzeniem pominąć sól)
odrobina oleju słonecznikowego


Przygotowanie:

1. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na odrobinie oleju.

2. W międzyczasie kroimy mięso z szynki na drobną kostkę. Dodajemy na patelnię gdy pieczarki zredukują swoją objętość mniej więcej o połowę.

3. Doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Dodajemy także pietruszkę.



4. Podsmażamy aż mięso będzie całkowicie ścięte cały czas mieszając.

5. Pozostawiamy do przestygnięcia. Dodajemy jogurt naturalny (przy połączeniu na ciepło jogurt może się bardzo łatwo zważyć). Mieszamy całość dokładnie.

6. Podajemy z kaszą lub ryżem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!