Dieta cukrzycowa - zalecenia żywieniowe w cukrzycy


Ostatnio sporo opowiadam Wam o cukrzycy, poruszałam już dotychczas problematykę istoty tej choroby oraz jej rozpoznania. Jak już wiecie cukrzyca to choroba przewlekła, w której mamy do czynienia z zaburzeniem gospodarki węglowodanowej. Oczywiście poza odpowiednim leczeniem, postępowanie dietetyczne jest także bardzo ważne. Każdy pacjent z rozpoznaną cukrzycą powinien uzyskać ogólne informacje co do tego, jak powinna wyglądać jego dieta. Jak możecie się domyślić zalecenia, zwłaszcza w cukrzycy, powinny być znacznie bardziej zindywidualizowane i dostosowane do aktualnej sytuacji klinicznej, leczenia i profilu pacjenta. W takiej sytuacji warto wyjaśniać interesujące Was kwestie u lekarza, a także skonsultować się z dietetykiem.

Dziś przygotowałam dla Was najważniejsze z zaleceń, które są oficjalnie rekomendowane przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne.

W przypadku osób z cukrzycą typu 1, u których nie występuje nadwaga, dieta powinna spełniać ogólne założenia zdrowego żywienia. Leczenie (insulinoterapia) i jadłospis powinny być ustalone indywidualnie i pozostawać we wzajemnej równowadze. W tym celu praktyczne jest stosowanie wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych. TUTAJ pisałam czym są. 


Cukrzyca typu 2 to nieco bardziej rozległe zagadnienie, ponieważ często osoby zmagające się z tym typem cukrzycy mają także nadwagę lub są otyłe. W przypadku nadmiernej masy ciała, dodatkowym celem poza kontrolą glikemii jest także powrót do prawidłowej wagi.

Wytyczne są też znacznie bardziej precyzyjne w przypadku cukrzycy typu 2, choć wciąż odwołują się do zasad zdrowego żywienia. 

Energia pochodząca z węglowodanów powinna stanowić około 45% całego menu. W przypadku, gdy węglowodany pochodzą ze źródeł o niskim indeksie glikemicznym (TUTAJ pisałam czym jest IG) oraz zawierają dużo błonnika, wówczas mogą stanowić do 60%. 
Oczywiście podstawowe źródła węglowodanów jak w każdej zdrowej diecie powinny cechować się niskim IG, dużą zawartością węglowodanów złożonych. Dodatek błonnika jest na tyle istotny, że dzienna podaż powinna oscylować wokół 25-50g. Powinno się za to unikać cukrów prostych. 


Tłuszcze powinny dawać około 30-35% energii. Oczywiście tutaj także kierujemy się ogólnymi zasadami zdrowego żywienia i unikamy tłuszczów nasyconych (maksymalnie 10%), stawiając na te nienasycone. Te zalecenia są szczególnie ważne u pacjentów z zaburzeniami lipidowymi i cukrzycą. U nich podaż tłuszczów nasyconych nie powinna przekraczać 7%.

Białko powinno być źródłem około 15-20% kalorii. W sytuacji, gdy pacjent jest na diecie redukcyjnej, podaż białka może stanowić większy odsetek. Dodatkowo powinna być zindywidualizowana w zależności występowania innych czynników, np. w przewlekłej chorobie nerek powinna być proporcjonalnie niższa. 

Jak widzicie zalecenia dotyczące diety cukrzycowej na pozór wydają się skomplikowane, lecz w praktyce bazują na ogólnych zasadach zdrowego żywienia. Jeśli nadal nie wiecie jak wprowadzić je w życie, TUTAJ przygotowałam dla Was gotowy jadłospis, który może stanowić dobry początek i inspirację do dalszych działań. 


Literatura:
 Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2017 - Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!