Sernik dyniowy bez cukru i glutenu z czekoladą


Dziś mam dla Was przepis, o który prosiło wiele osób. Sernik dyniowy bez cukru to genialny pomysł na zużycie jesiennych pozostałości dyni, a dodatkowo udowadnia, że dynia nadaje się nie tylko na obiad. Dodatek czekolady stanowi pyszne urozmaicenie. 

Składniki:

60g mąki kokosowej
200ml mleczka kokosowego
7 średnich jajek
150 miąższu podpieczonej dyni
500g twarogu sernikowego mielonego
175g erytrolu
75g margaryny do pieczenia
75g mąki ziemniaczanej
Tabliczka gorzkiej czekolady (ja użyłam czekolady bez cukru)


Przygotowanie:

1. Czekoladę kroimy w drobna kostkę lub wiórki. Dzielimy na dwie części: po 3/4 i 1/4.

2. Mieszamy 3/4 porcji czekolady z mąka kokosową, 1 jajkiem, margaryną i 25g erytrolu. Zagniatamy całość na ciasto i wykładamy nim spod okrągłej foremki (23-24 cm średnicy) wysmarowanej wcześniej masłem.

3. Podpiekamy ciasto piekarniku nagrzanym do 170*C przez 10 min.

4. W międzyczasie blendujemy miąższ dyni na gładką masę. Dodajemy do niego resztę czekolady, erytrolu, mąkę ziemniaczaną, twaróg, mleczko kokosowe i pozostałe jajka. Całość mieszamy mikserem na gładka masę.

5. Przelewamy na podpieczony spód i pieczemy całość przez około godzinę aż wierzch ciasta się zrumieni.

6. Podajemy po przestudzeniu, najlepiej na drugi dzień.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!