Wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe, czyli podstawowe pojęcia w cukrzycy


Listopad to miesiąc świadomości na temat cukrzycy, w związku z tym postanowiłam poruszyć ten temat w najbliższych wpisach.
Prawidłowo działająca trzustka produkuje naturalną insulinę. Jest niezbędna do życia, gdyż reguluje prawidłowy poziom glukozy we krwi poprzez jej transport do komórek. Cukrzyca jest schorzeniem, w którym produkcja własnej insuliny jest bezwzględnie lub względnie za mała (w zależności od typu cukrzycy), wówczas w zależności od sytuacji konieczne jest dostarczanie jej z zewnątrz w formie zastrzyków (na przykład w typie 1 i zaawansowanym 2).

Stosowanie insuliny przy posiłkach wymaga określenia ich składu i dostosowania do niego dawki. W tym celu stosuje się wymienniki węglowodanowe oraz białkowo-tłuszczowe.


Wymiennik węglowodanowy to 10g przyswajalnych węglowodanów w pożywieniu. 
Ich masę można policzyć odejmując od ogólnej masy węglowodanów (wymienionych w składzie produktu) masę błonnika.  Otrzymaną masę dzielimy przez 10g i w ten sposób otrzymujemy ilość wymienników węglowodanowych.

Na przykład:
Kromka chleba razowego zawiera 17,9g węglowodanów i 2,9g błonnika.
Węglowodany przyswajalne to: 17,9g - 2,9g = 15 g
Wymienniki węglowodanowe to: 15g : 10g = 1,5 (WW)

Na poziom glukozy we krwi w wyniku przemian ma wpływ także zawartość białka oraz tłuszczów w posiłku. W tym celu dodatkowo stosuje się wymienniki białkowo-tłuszczowe.

Wymiennik białkowo-tłuszczowy to 100 kcal pochodzących z białka i tłuszczu.
W tym celu znów musimy przeanalizować skład danego produktu i obliczyć ile kalorii pochodzi z białka i tłuszczu, a następnie podzielić otrzymaną wartość przez 100 kcal.

1 g białka dostarcza 4 kcal
1 g tłuszczu dostarcza 9 kcal

Na przykład:
Opakowanie serka wiejskiego zawiera 22g białka i 5g tłuszczu.
Energia pochodząca z białka i tłuszczu to: 22g x 4 kcal/g + 5g x 9 kcal/g = 88 kcal + 45 kcal = 133 kcal
Wymienniki białkowo-tłuszczowe: 133 kcal : 100 kcal = 1,33 (WBT)

W przypadku każdego produktu należy policzyć zarówno wymienniki węglowodanowe oraz białkowo-tłuszczowe. Oczywiście w sytuacji, gdy posiłek składa się z kilku produktów należy wszystko zsumować. 

Mam nadzieję, że pokazałam Wam mały wycinek tego jak wygląda część postępowania u osoby z cukrzycą. Dla ułatwienia w ostatnich przepisach oraz w części tych archiwalnych znajdziecie także informację o ilości wymienników w porcji (kliknijcie zakładkę Cukrzyca).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!