Pierniczki bez cukru


Ostatnio sporo eksperymentuję z przepisami na desery bez cukru. W związku z okresem przedświątecznym nie mogłam sobie odmówić przygotowania kruchych pierniczków, tym razem oczywiście bez cukru. Dla miłośników klasyki TUTAJ czeka przepis na klasyczne lukrowane pierniczki.


Do przygotowania 4 blach pierniczków potrzebowałam:

300g mąki pełnoziarnistej
erytrolu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
150g margaryny do pieczenia
2 jajka
łyżeczka cynamonu
łyżeczka gorzkiego kakao
10 szt goździków


Przygotowanie:

1. Goździki rozdrabniamy na proszek (najlepiej w moździerzu, chociaż ja po prostu użyłam młotka).

2. Mieszamy wszystkie suche składniki.

3. Dodajemy miękką margarynę oraz jajka i zagniatamy ciasto na gładką masę.

4. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2-3 mm. Gdyby za bardzo się kleiło, można je cały czas podsypywać mąką. 

5. Wycinamy pierniczki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6. Pieczemy w temperaturze 180*C przez około 20 min (+- 5 minut) do czasu aż pierniczki będą już suche, ale jeszcze nie przypalone. W piekarniku w termoobiegiem ten czas może być krótszy.

Smacznego!

Która wersja odpowiada Wam bardziej - klasyczna czy eksperymentalna?

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!