Dziś postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na drobiowe klopsiki w szwedzkiej wersji. To bardzo uniwersalny przepis, który sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad, jak i w formie lunchboxa w tygodniu.
Do przygotowania 5 porcji potrzebowałam:
500g mięsa mielonego z indyka
4 duże jajka (lub 5 małych)
100g bułki tartej
1 cebula
łyżeczka curry
2 łyżeczki papryki słodkiej
łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
1. Mieszamy dokładnie mięso z przyprawami.
2. Kroimy cebulę w drobną kostkę i mieszamy z mięsem.
3. Dodajemy stopniowo jajka i bułkę tartą i całość mieszamy ręką wyrabiając gładką masę.
4. Z masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w odrobinie bułki tartej.
5. Gotujemy klopsiki w bulionie warzywnym do momentu aż wypłyną na powierzchnię (około 30 minut). Przed wyłączeniem sprawdzamy czy nie są surowe w środku.
6. Przed podaniem można klopsiki delikatnie podsmażyć, aby były chrupiące na wierzchu.
7. Podajemy z żurawiną, warzywami oraz kaszą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!