Pstrąg ze szpinakiem


Dziś przygotowałam dla Wam przepis na rybę ze szpinakiem. Tym razem wybrałam pstrąga tęczowego i przygotowałam go ze szpinakową pierzynką.


Do przygotowania 4 porcji potrzebowałam:

500g pstrąga tęczowego
450g (paczka) szpinaku mrożonego
4 duże ząbki czosnku
100g śmietanki 30%
łyżka ziół prowansalskich 
szczypta tymianku i bazylii
kostka rosołowa
sól i pieprz do smaku
łyżka oliwy
parmezan


Przygotowanie:

1. Umyte i pokrojone na porcje filety pstrąga układamy na blasze. Nacieramy tymiankiem i bazylią oraz solą i pieprzem, a następnie skrapiamy oliwą. 

2. Pieczemy rybę w piekarniku pod przykryciem (robię je z folii aluminiowej, dzięki temu ryba nie wysycha w trakcie pieczenia) około 40 minut w temperaturze 170*C.

3. W międzyczasie przygotowujemy szpinak. Można go wcześniej rozmrozić, lecz ja wrzucam zamrożony na patelnię teflonową i w ten sposób go rozmrażam gdy nie mam na to czasu wcześniej.

4. Gdy szpinak na patelni będzie już rozmrożony, dodajemy do niego rozgnieciony czosnek, zioła prowansalskie, kostkę rosołową oraz śmietankę, a także pieprz do smaku (kostka rosołowa zawiera już sól, dlatego nie dodaję jej więcej).

5. Całość mieszamy dokładnie i podsmażamy aż zgęstnieje.

6. Gdy ryba będzie już upieczona, dodajemy do każdej porcji 3 łyżki szpinaku i posypujemy parmezanem. Całość zapiekamy razem kilka minut. 

7. Podajemy z kaszą.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!