Spaghetti z klopsikami


Dziś mam dla Was bardzo prosty, a jednocześnie smaczny i efektowny przepis na obiad lub kolację. Spaghetti z klopsikami to świetna opcja zarówno na romantyczną kolację, jak i do codziennego lunchboxa.

Do przygotowania 4 porcji potrzebowałam:

400g mięsa mielonego drobiowego
2 duże jajka 
80g bułki tartej
czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej
łyżeczka oregano
łyżeczka bazylii
sól i pieprz do smaku

Sos
400g przecieru pomidorowego
łyżeczka oregano
łyżeczka bazylii
łyżeczka oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
pół cebuli
sólo i pieprz


Przygotowanie:

1. Mięso mieszamy dokładnie z ziołami i przyprawami. Dodajemy jajka oraz bułkę tartą.

2. Mieszamy całość dokładnie i z powstałej masy formujemy zgrabne kulki.

3. Najlepszą metodą jest dodatkowe podgotowanie klopsików w bulionie. W tym celu wrzucamy klopsiki do gotującego się bulionu. Wyciągamy, gdy wypłyną na powierzchnię. Oczywiście dobrze sprawdzić czy na pewno nie są jeszcze surowe w środku.

4. W międzyczasie przygotowujemy sos. Rozgniatamy czosnek oraz kroimy drobno cebulę.

5. Podsmażamy czosnek i cebulę na oliwie.

6. Gdy cebula zeszkli się dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy.

7. Wrzucamy do całości także podgotowane klopsiki i podgrzewamy razem do czasu aż sos zagęści się.

8. Podajemy z makaronem spaghetti ugotowanym al dente.

9. Dla podkreślenia smaku można także przed podaniem posypać całość odrobiną tartego parmezanu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!