Kaczka w sosie żurawinowym


Dziś mam dla Was kolejny prosty i efektowny jednocześnie przepis na obiad lub kolację. Kaczka to niedoceniany drób, a jej smak jest na tyle charakterystyczny, że nie wymaga dużo wysiłku przy doprawianiu.

Do przygotowania 4 porcji potrzebowałam:

4 porcje piersi z kaczki (każda ok. 200g)
4 łyżki żurawiny (najlepsza jest świeża, ale w ostateczności może być też suszona)
ząbek czosnku
łyżeczka miodu
łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku
100-150 ml wody lub soku pomarańczowego


Przygotowanie:

1. Podzieloną na porcje i umytą kaczkę nacieramy najpierw miodem i rozgniecionym ząbkiem czosnku, a następnie oprószamy majerankiem, solą i pieprzem.

2. Wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego, dolewamy wodę lub sok pomarańczowy i zasypujemy całość żurawiną.

3. Pieczemy około godzinę w temperaturze 180*C. Dla pewności warto przekroić mięso, aby sprawdzić, czy jest upieczone w środku.

4. Wytopiony z kaczki tłuszcz w połączeniu z żurawiną da nam sos, którym można polać zarówno kaczkę, jak i dodatki.

5. Podajemy z kaszą lub ziemniakami. 

Smacznego!

Po więcej codziennych inspiracji zapraszam oczywiście także na Instagrama oraz Facebooka. 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!