Zupa krem z brokuła


Dziś podrzucam przepis na najmniej fotogeniczne danie w internecie. Jednocześnie jest tak proste w wykonaniu, że z pewnością i tak na stałe zagości w Waszym menu. Probowaliście już kremu brokułowego?
Do przygotowania 8 porcji potrzebowałam:
2 opakowania mrożonego brokuła (900g)
pół tacki włoszczyzny (dwie marchewki, pietruszka, pół korzenia selera, kawałek pora ok. 10 cm)
cebulę
kostkę rosołową
ziele angielskie (4 ziarenka)
liście laurowe (4 sztuki)
łyżeczka pieprzu ziołowego


Przygotowanie:

1. Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

2. Kroimy cebulę na ósemki.

3. Wszystkie warzywa, razem z zamrożonym brokułem wrzucamy do 1,5 l bulionu.

4. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz ziołowy.

5. Gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną.

6. Blendujemy na krem.

7. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego oraz ewentualnie grzankami i parmezanem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!