Szybkie i proste kruche ciasto bez cukru


Jak doskonale wiecie, staram się minimalizować ilość cukru w przygotowywanych deserach. W związku z tym mam dla Was przepis na szybkie i niesamowicie proste jesienne ciasto bez dodatku cukru.



Składniki na 24 porcje:

150g mąki kokosowej
150g mąki pełnoziarnistej
3 jajka
250g margaryny do pieczenia
100g ksylitolu
Łyżeczka proszku do pieczenia

Owoce - ja z braku świeżych lub mrożonych owoców wykorzystałam 500g musu truskawkowego bez cukru


Przygotowanie:

1. Łączymy w misce suche składniki, dodajemy miękka margarynę oraz 2 jajka.

2. Zagniatamy ciasto (ja używam do tego robota kuchennego). Początkowo ciasto nie będzie trzymać jednolitej konsystencji.

3. Kiedy wszystkie składniki będą już dobrze połączone, ale ciasto nadal się rozpada, dzielimy je na dwie części.

4. Do jednej połowy dodajemy trzecie jajko i zagniatamy na gładka masę m. Druga polowe zamrażamy.

5. Wykładamy ugniecioną połowę ciasta na blachę (25x30cm) i rozprowadzany tworząc dno i boki ciasta. Nakłuwamy dno widelcem.

6. Następnie na cieście wykładamy nadzienie - ja wybrałabym mus owocowy bez cukru, lecz mogą to być poborowym ulubione owoce lub dżem.

7. Całość posypujemy zamrożonym ciastem ucierany na tarce.

8. Pieczemy w temperaturze 180*C przez około 25-35 minut, aż ciasto się zrumieni.

Gotowe!

Po więcej codziennych inspiracji zapraszam na profil na Instagramie oraz Facebooku.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!